Në UT u prezantua projekti "Të drejtuarit e dialogut rinor në promovimin e demokracisë në dritën e integrimit euroatlantik"

image

Në Universitetin e Tetovës, Këshilli Euro-Atlantik i Maqedonisë në bashkëpunim me Fakultetin Juridik të Universitetit i prezantoi rezulltatet e projektit kërkimor, me titull: "Të drejtuarit e dialogut rinor në promovimin e demokracisë në dritën e integrimit euroatlantik".

Prodekani i Fakultetit Juridik të Universitetit të Tetovës, Doc. Dr. Jusuf Zejneli tha se qëllimi i këtij projekti është nxitja e dialogut te të rinjtë lidhur me forcimin e demokracisë në vend, dhe njëkohësisht rolin e tyre në përshpejtimin e integrimit të Maqedonisë në strukturat euroatlanike. “Universiteti i Tetovës vazhdimisht jep kontributin e tij në trajtimin e temave aktuale, gjë të cilën duhet ta bëjnë edhe institucionet tjera në vendin tonë. Në këtë drejtim, Fakulteti Juridik i UT-së me mbështetje të Rektorit, Prof. Dr. Vullnet Ameti, ka arritur të bashkëpunojë me shumë institucione, duke iu hapur mundësinë studentëve që të jenë pjesëmarrës aktivë në projekte të ndryshme, në atë mënyrë që edhe ata ta japin kontributin e vet përmes mendimeve, ideve, koncepteve dhe opinioneve të tyre.”, tha  Doc. Dr. Jusuf Zejneli.

Kryetari i Këshillit Euro-Atlantik të Maqedonisë, Ismet Ramadani, tha se deri më tani të gjitha anketat që janë realizuar dëshmojnë se rreth 80% e qytetarëve deklarohen pro anëtarësimit të vendit në NATO. “Ne në këtë projekt  shohim se rinia edhe pse është pro NATO-s, në mënyrë konkrete nuk është e angazhuar sa duhet në çështjet që kanë të bëjnë me integrimet euroatlantike. Këtu na paraqitet një dukuri mjaftë interesante, ndonjëherë mund të jetë edhe pak zhgënjyese, por më mirë është që ta shohim një realitet e që pastaj të ndërmarrim masa që mund të ndikojnë që rinia të jetë sa më e organizuar. Në bazë të anketave të realizuara është vërejtur se të rinjtë në Maqedoni nuk janë të organizuar sa duhet në organizata rinore, ndërsa studentët nuk janë të organizuar në organizatat e tyre studentore, dhe po ashtu u tha se anketat tregojnë se ka rini politike partiake e cila nuk është e organizuar dhe nuk është në relacion sa duhet me rininë profesioniste dhe në qoftë se të gjitha këto merren parasysh, atëherë duhet në bazë të këtij hulumtimi të nxirren përfundime se duhet gjetur forma të tjera që rinina të jetë sa më e organizuar, për të dhënë rezultate konkrete drejtë integrimeve euroatlanikte”, u shpreh Ismet Ramadani.

Zëvendësministri i Mbrojtjes i Republikës së Maqedonisë, Doc. Dr. Bekim Maksuti tha se vendi ynë ka marrë mbështetje të madhe nga aleatët tanë, të cilët vazhdimisht investojnë burime të konsiderueshme, duke përfshirë edhe ato të nevojshme për të inkurajuar dialogun mes të rinjve dhe motivimin për të ardhmen e tyre ta shohin në Republikën e Maqedonisë. “Kjo qasje proaktive ndaj të rinjve mund të bëhet në të gjitha fushat dhe në të gjitha institucionet. Ne, si Ministri e Mbrojtjes, filluam një aksion për t'u njohur me profesionin ushtarak dhe me mundësitë që u ka hapur të rinjve. Megjithatë, është vetëm një segment i vogël që promovojmë për motivimin dhe tërheqjen e tyre që të ardhmen e vet ta kërkojnë në Republikën e Maqedonisë.

 Si zëvendësministër i Mbrojtjes, vlerësoj që mundësitë dhe perspektivat e të rinjve do të përmirësohen ndjeshëm me integrimin e plotë të Republikës së Maqedonisë, pra me anëtarësimin e plotë në NATO dhe BE”, theksoi Doc. Dr. Bekim Maksuti.

Në prezantimin e këtij projekti, fjalë rasti patën edhe ambasadorja e Republikës së Kroacisë në Maqedoni, ekselenca e saj Daniela Barishiç, analisti politik Albert Musliu, Ilija Djugumanov nga Këshilli Euro - Atlantik i Maqedonisë, si dhe Mr. Sc. Marko Cehovin, përfaqësues i zyrës së NATO-s në Maqedoni.

 

Zyra për informim

  • email Email shokëve
  • print Printo
Universiteti Shtetëror i Tetovës
image Pas shënimit të 20 marsit, Ditës Botërore të Shëndetit Oral, studentët e Stomatologjisë nga
image Universiteti i Tetovës, respektivisht Fakulteti i Shkencave Matematike-Natyrore, me rastin e 22 marsit, Ditës
image Fakulteti i Shkencave të Mjekësisë i Universitetit të Tetovës, në bashkëpunim me Parlamentin Studentor
image   Parlamenti Studentor i Universitetit të Tetovës organizoi gara në shah. Në këto gara morën
image Përfaqësues të Ministrisë për Evropë, Integrim dhe Punë të Jashtme të Austrisë së bashku