Со посебно задоволство, во име на Универзитетот во Тетово, во овој особено значаен ден, денот на надежта и јакнење на верувањето во Бога, на сите православни верници им посакувам Среќен Велигден.
Нека ни послужи овој ден за да рефлектираме и ги подобриме меѓучовечките односи, но и да го зајакнеме сè повеќе хуманоста, солидарноста и поддршката за сиромашните и луѓето кои имаат потреба.
Свесни за состојбата во која се наоѓаме, останува сите ние да продолжиме и натаму да се потрудиме за надминување на оваа искушение што ја загрозува здравјето на нашето општество и на целиот свет.
Духовното значење на овој празник не потсетува на вредноста на човечкиот живот, така што, во овие околности празниците имаат смисла само ако завршуваат како такви.

Честит и за многу години Велигден!

Проф. д-р Вулнет Амети
Ректор на Универзитетот во Тетово