/Вести

Деканот на Филолошкиот факултет – проф. д-р Фатмир Сулејмани учествуваше на конференцијата организирана од страна на Косовската академија на науките и уметностите и на Албанската академија на науките и уметностите

На 11-ти октомври, во Приштина, Косовската академија на науките и уметностите и Албанската академија на науките и уметностите организираа научна конференција на тема: „Албанскиот роман, почеток на XXI век“, на која учествуваа познати научници од Албанија и од Косово. На конференцијата учествуваше и деканот на Филолошкиот факултет – проф. д-р Фатмир [...]

2018-10-16T15:17:19+00:00 Октомври 16th, 2018|

Ректорот на УТ – проф. д-р Вулнет Амети беше домаќин на атлетичарот Берат Мустафа, кој ќе ја претставува Р. Македонија на Олимписките игри за млади

Ректорот на УТ - проф. д-р Вулнет Амети беше домаќин на атлетичарот Берат Мустафа и на неговиот тренер - проф. д-р Беџет Точи, кои ќе ја претставуваат Р. Македонија на Олимписките игри за млади кои ќе се организираат во Буенос Ајрес во Аргентина. На оваа средба ректорот им [...]

2018-10-16T15:23:08+00:00 Октомври 16th, 2018|

Годишната тема на XII Семинар за албански јазик, литература и култура беше:„Скендербег меѓу историјата и книжевноста“

„Скендербег меѓу историјата и книжевноста“ беше носечката тема на XII Меѓународен семинар за албански јазик, литература и култура, кој се организираше денеска на Универзитетот во Тетово. Семинарот веќе има создадено своја традиција ...

2018-10-01T16:05:53+00:00 Октомври 1st, 2018|

На Универзитетот во Тетово се промовираше книгата „Македонски мултиетнички јазли – битка за едно или две општества“

Денес на Универзитетот во Тетово се промовираше книгата „Македонски мултиетнички јазли – битка за едно или две општества“од авторот проф. д-р Петар Атанасов, заменик-министер за образование и наука во Република Македонија. Оваа книга е резултат на [...]

2018-09-20T15:18:53+00:00 Септември 20th, 2018|

На Универзитетот во Тетово се организираше дебата во врска со соработката меѓу високообразовните институции и невладините организации за подигнување на мобилноста на студентите со посебни потреби

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во просториите на Универзитетот во Тетово организираше тркалезна маса на тема: „Зајакнување на соработката меѓу високообразовните институции и невладините организации за подигнување на мобилноста на студентите со посебни потреби“. Целта на оваа дебата беше зајакнување на соработката на високообразовните установи со [...]

2018-09-19T16:13:55+00:00 Септември 19th, 2018|

На УТ од 11-ти до 14-ти септември ќе се организира вториот уписен рок за запишување нови студенти

На УТ од 11-ти до 14-ти септември ќе се организира вториот уписен рок за запишување нови студенти за академската 2018/2019 година. По успешното завршување на првиот рок, Универзитетот во Тетово објави конкурс за пополнување на празните места во сите студиски програми на 13-те факултети. Според објавениот конкурс за организирање на вториот рок за запишување [...]

2018-09-12T13:38:07+00:00 Септември 11th, 2018|

На Универзитетот во Тетово започна првиот уписен рок

Денеска на Универзитетот во Тетово започна процесот за запишување нови студенти за академската 2018/2019 година.Проректорот за настава на Универзитетот во Тетово, проф. д-р Решат Ќахили, соопшти дека годинава Универзитетот во Тетово на сите 13 академски единици ќе прими [...]

2018-08-28T12:19:59+00:00 Август 27th, 2018|

Ректорот на УТ, проф. д-р Вулнет Амети: Адем Демачи монументалeн авторитет на албанскиот народ и градител на независноста на Косово

По добивањето на непријатната вест за смртта на патриотот, деецот на албанската кауза, Адем Демачи, дозволете ми во име на Универзитетот во Тетово да Ви изразам сочувство на институциите на Република Косово, на Претседателот, Владата, Собранието, Академијата на науките и уметностите, Универзитетот во Приштина, образовните и научните институции - за кои Адем Демачи се [...]

2018-07-29T01:52:44+00:00 јули 29th, 2018|

На УТ се одбележа 4 Јули, Денот на независноста на САД

Студентскиот парламент на Универзитетот во Тетово, во соработка со Факултетот за физичка култура на нашиот универзитет денеска организираше спортски активности, во чест на 242-годишнината од независноста на Соединетите Американски Држави. Претседателот на Студентскиот парламент на Универзитетот во Тетово, г-ѓа Доника Камбери рече [...]

2018-07-11T23:00:56+00:00 јули 5th, 2018|

Нобеловецот Ферид Мурад присуствуваше на свеченото отворање на научните конференции на ФПН и на ПМФ

На Универзитетот во Тетово започнаа Четвртата меѓународна научна конференција на Факултетот за применети науки и Втората меѓународна научна конференција на Факултетот [...]

2018-06-28T16:02:18+00:00 Јуни 22nd, 2018|