Дипломирани студенти по технологија за храна и исхрана се подготвени и квалификувани да работат во областа на истражувањето и развојот за потребите на системот за преработка на храна, технолошка подготовка на производството и професионални задачи во повеќето производства на храна и производство на суровини.
Основните студии траат 3 години, со можност за акумулација на 180 ЕКТС кредити, додека магистерските студии траат 2 години со 120 ЕКТС кредити.
Должностите во системите за контрола на квалитетот вклучуваат професионални задачи поврзани со инспекција на производствените процеси и квалитетот на храната, суровините и другите материјали со цел да се произведат финални производи што се компатибилни со националните и меѓународните регулативи за квалитет и социјални стандарди.
Развој и обезбедување на квалитетот на храната вклучува лабораториски, хемиски, физички, микробиолошки и сензорни експерименти.
Факултетот за прехранбена технологија и исхрана има лабораторија со најсофистицирана опрема за исхрана, која беше донирана од Италијанската амбасада.
Дипломираните студенти можат да бидат вработени во образовни институции, организации кои се занимаваат со системи за контрола на квалитетот (инспекциски служби во областа на безбедноста на храната) и институции вклучени во истражување и развој на храна.
Основните познавања за нутриционизмот и гастрономијата им овозможуваат на дипломираните студенти да работат на полето на нутриционистички програмирања и управување со објектите во кои се сервира храната.