Факултетот за прехранбена технологија и исхрана подготвува, обучува и квалификува кадар за прием, складирање и подготовка на суровини за преработка, технолошки процес на преработка и производство на прехранбени производи, пакување и складирање на прехранбени производи, управување со квалитет и безбедност на храна и здрава човечка исхрана.
Сето тоа се постигнува преку студиските програми од прв циклус Прехранбена технологија со времетраење од 4 години студии или 240 ЕКТС кредити, Исхрана со времетраење од 3 години студии или 180 ЕКТС кредити и Менаџмент со квалитет и безбедност на храна со времетраење од 3 години студии или 180 ЕКТС кредити.
Во вториот циклус се учи на студиските програми Прехранбена технологија со времетраење од 2 години студии или 120 ЕКТС кредити и Исхрана со времетраење од 2 години студии или 120 ЕКТС кредити.
Факултетот за прехранбена технологија и исхрана, покрај добро опремени простори за наставни активности, располага и со лаборатории кои се опремени со современи алатки за контрола на прехранбените производи, каде дел од алатките се донација од Амбасадата на Република Италија. Факултетот располага и со истражувачка лабораторија која е опремена со најсовремени алатки од областа на анализа на прехранбени производи, а дел од нив се донација од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на РСМ.
Затоа, студентите кои дипломираат на овој факултет, покрај она што беше погоре нагласено, се обучуваат да ја практикуваат својата професија во јавни и приватни институции како што се: лаборатории и научни институти каде се вршат физички, хемиски, микробиолошки, резидуални и сензорни анализи на прехранбените производи. спроведено, во различни образовни, здравствени и спортски институции, во институции кои се занимаваат со системи за контрола на квалитетот и безбедноста на храната (министерства, институти, агенции и царини) и во институции кои се занимаваат со со истражувачки студии од областа на науките за храна.