Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) објави повик за аплицирање за 18 целосни стипендии на Европската академија за иновации (АЕИ), водечка програма за претприемништво во светот посветена на младите професионалци, студенти, дипломци и претприемачи млади.Од Од 8 до 27 јули во Торино, кандидатите од Западен Балкан ќе се приклучат на мултикултурниот екосистем со професионалци и ментори од светски познати институции, вклучувајќи ги и бизнис лидерите од Америка, Европа и Азија, со цел да се шират талент и да се променат општество.

Спонзорирано од италијанското Претседателство на ОБСЕ 2018, во рамките на проектот ЈДЕАС (Програмер и Млади претприемачи за унапредување на нови стартувачки бизниси во Западен Балкан), под раководство на Координаторот на ОБСЕ за економски и еколошки активности (ОЦЕА), стипендии ќе биде поддржана од мрежата на мисии на полето на ОБСЕ, како и од регионалните канцеларии на Регионалната канцеларија за младинска соработка (РИКО).

Од 3 мај до 4 јуни 2018 година (24:00 CET) кандидатите од Западен Балкан можат да ги достават своите апликации до Европската академија за иновации ОВДЕ, по повод одбележувањето на титулата за стипендија “ОБСЕ стипендиска програма”.

Половина од стипендиите се резервирани за женски кандидати.

Бурса вклучува 15 дена програма, консултации, стручни сесии, алатки, 6 ЕЦТС кредити, патување и сместување.

Оваа пилот-иницијатива е дел од ангажманот на Канцеларијата за економски активности и активности за заштита на животната средина на ОЕЦД во областа на развојот на човечкиот капитал, во согласност со приоритетите на италијанското претседателство на ОБСЕ за 2018 година.

За подетални информации, ве молиме контактирајте со најблиската мисија на ОБСЕ, локалната канцеларија на РКМС / РИКО или испратете е-пошта на YDEAS@osce.org.