//Во УТ беше промовиран книгата „Технологијата на веста“ на д-р Зулифтар Брегу

Во УТ беше промовиран книгата „Технологијата на веста“ на д-р Зулифтар Брегу

2018-06-26T14:18:01+00:00 Март 27, 2018|

На Правниот факултет на Универзитетот во Тетово денеска беше промовирана делото „Технологијата на веста“ на авторот д-р Зулифтар Брегу. Во промовирањето на ова книга присуствуваше и ректорот на Универзитетот во Тетово, проф. д-р Вулнет Амети, вицепремиерот за европски прашања на Македонија, Бујар Османи, претседателот на Исламската верска заедница во Република Македонија, Реис ул Улема ефенди Сулејман Реџепи, сопственици на некои албански медиуми во Македонија, новинари, професори и студенти.

Во име на Универзитетот во Тетово и на ректорот проф. д-р Вулнет Амети, на учесниците им се обрати продеканот за образование на Правниот факултет, доц. д-р Јусуф Зејнили, кој му се заблагодари на авторот, д-р Зулифтар Брегу за неговото дело која го промовираше на нашиот универзитет.

Раководителот на Катедра за новинарство на Универзитетот во Тетово, доц. д-р Селам Исени, рече дека книгата „Технологијата на веста“ ќе биде во голема помош за студентите по новинарство, бидејќи авторот ги вклучува во неа предизвиците во сегашното време.

Авторот на книгата, д-р Зулифтар Брегу, пред присутните во аудиториумот, рече дека книгата „Технологијата на веста“ е текст кој ги испитува, анализира и третира проблематиките на информациите воопшто и особено на веста, која ќе им служи на студентите за новинарство и комуникација, вклучувајќи ги и младите и старите новинари, и како и сите оние луѓе кои во ова модерно време сакаат да знаат повеќе за веста. “Тоа е дидактичко објавување, главно, за студентите кои го објаснуваат вести како содржина, но не само веста како такав, но веста во односите со медиумската корпорација што ја произведува и со публиката, како и со маркетинг и реклами, кои се многу важни во овој поглед.  Се надевам да биде корисна книга, не само за студентите, туку и за оние кои се заинтересирани во полето на веста, како и потрошувачите во ова дигитално време, бидејќи потрошувачите веќе не се само потрошувачи, туку се и производители на информации и можеби имаат потреба да знаат некои од техниките и технологиите за обработка на информацијата”, рече д-р Зилифтар Брегу.

За содржината и спецификите на оваа книга, неговите оценки ги даде и академикот проф. д-р Артан Фуга. Тој рече дека книгата „Технологијата на веста“ на д-р Зулифтар Брегу се чини дека од насловот вклучува еден концепт и, од друга страна, една практика што покажува дека зборот технологија која ги опфаќа современите прашања поврзани со науката на информациите, конкретно веста, и на вестата во сите медиуми и во сите платформи, вклучувајќи ги и оние на социјалните мрежи. “Оваа книга докажува со аргументи дека производството на веста е комплицирана машина која на своите “мотори ” има толку технологија, колку и економија, политика, предрасуди, точност и индивидуалност”, рече Академик проф.  д-р Артан Фуга.

Во оваа промоција, исто така, беше речено дека книгата има за цел да го привлече вниманието на клучните точки, за да се биде добар новинар кој се обраќа на аудиенцијата на млади и стари новинари.