//На Универзитетот во Тетово, Факултетот за природно-математички науки го одбележи Светскиот ден на водата

На Универзитетот во Тетово, Факултетот за природно-математички науки го одбележи Светскиот ден на водата

2018-06-26T14:19:12+00:00 Март 23, 2018|

Универзитетот во Тетово, односно Факултетот за природно-математики науки, на повод 22 Март, Светскиот ден на водата организираше работилница со професори и студентите на овој факултет. Во текот на оваа работилница се одржаа неколку предавања посветени на природата, а особено на специфичните аспекти на водата за пиење. Посебен акцент беше ставен на водата во градовите, квалитетот на водата и резервите на водата, како што е познато на светско ниво, околу 2% се слатководни води, додека останатите се солени води и така натаму.

На отворањето на оваа работилница, деканот на Природно-математичкиот факултет на Универзитетот во Тетово, проф. д-р Фаузи Скендери, рече дека обележувањето на Светскиот ден на водата 22 Март – Светскиот ден на водата, прв пат е организирано на Универзитетот во Тетово. Според него, со организирање на овој настан, овој храм на знаење е обележан на мапата на институции кои ја поддржуваат иницијативата на ООН. “Светскиот ден на водата е извонредна иницијатива со која сите заедно работиме за да го истакнеме фактот дека водата е најфундаментална и најважна работа за целото човештво. Темата за оваа година е: “Природата за вода”, истражувајќи на решенија базирани на природата и како можеме да ги надминеме предизвиците со кои се соочуваме во 21 век “, рече проф. д-р Фаузи Скендери.

Продеканот за наука на Факултетот за природно-математики науки, доц. д-р Арианит Река рече дека оваа работилница е организирана со цел да се подигне свеста за предизвиците и проблемите со водата, кои се сериозни и многу вознемирувачки. “Секој од нас треба да ја преземе контролата врз ситуацијата ако сакаме здрава иднина. Да се биде адвокат за животната средина бара посветеност. Да се биде адвокат за животната средина е работа со полно работно време, почнувајќи од дома, и се носи насекаде. Затоа, посакувам предавачите да ја промовираат љубопитноста за она што ние како факултет можеме да го сториме за прашањата поврзани со животната средина, почнувајќи со методите за одредување на квалитетот на водата и да бидеме еколошки активисти. Ако не ние, кој? Ако не сега, кога? “, додаде меѓу друго, доц. д-р Арианит Река.

Секретарката на Факултетот за природно-математики науки, исто така координаторка за реализација на оваа работилница, Хатиџе Бајрами, им се заблагодари на сите професори и студенти кои дадоа силна поддршка за реализација на оваа работилница, бидејќи како што она рече, водата е фундаментална и е симбол на животот. “Уверен сум дека одбележувањето на Светскиот ден на водата е само почеток на проектите и активностите кои ќе ги реализира нашиот факултет. Водата е основно  право на секој поединец, гарантиран и обезбеден со уставот, основната потреба и симбол на животот, чистотата, јасноста која за жал се повеќе се злоупотребува од нас луѓето, како и секој друг ресурс. Затоа, ние сме повеќе свесни дека нашето однесување се одразуваат врз нашите животи и идните генерации”, рече г-ѓа. Хатиџе Бајрами.

За првпат Светскиот ден на водата беше обележан на 22.03.1993 година. Овој ден е означен со цел привлекување на вниманието за водата за пиење и со цел да се повика на сите да помогнат во управувањето и менаџирање со водните ресурси.